Miért ne féljünk a nőgyógyásztól?

Sok nő mumusként, szükséges rosszként gondol a nőgyógyászra. Ön is ezt a tábort erősíti? Gondolt már arra, hogy ez lehet, hogy azért van, mert nem megfelelő orvosnál volt, esetleg a körzeti rendelők embertelen forgatagába keveredett?

Ha így van, akkor ön számára a legmegfelelőbb megoldás felkeresni egy olyan szülész nőgyógyászt Budapesten, aki mellett szorongásait le tudja küzdeni. A szabad orvosválasztás lehetővé teszi, hogy saját belátása szerint válasszon magának szakorvost, aki minden tekintetben megfelel az elvárásainak. Mindez azért is fontos, mert egy nagyon intim, bensőséges területről van szó.

Azoknál a nőknél, akik szülőképes korúak, nemi életet élnek, de akár már a menopauza napjait élőknek is legalább évente ajánlott ellátogatni a szülész nőgyógyászhoz.

Normális esetben a nőgyógyászati vizsgálat beszélgetéssel indul, a szülész-nőgyógyász Budapesti magánrendelőjében: először kikérdezi a pácienst a havi ciklusáról, a szexuális életéről, valamint ekkor mondhatja el a tüneteit a hölgybeteg. Miután tisztázásra került, hogy miért is érkezett a rendelőbe, sor kerül a nőgyógyászati vizsgálatra.

Először a szülész-nőgyógyász szakorvos vizuális vizsgálatot végez, melynek során megvizsgálja, hogy nincsenek-e külső elváltozások a nemi szerven. Ezt követően kerül sor a belső vizsgálatra, melynek során szemügyre veszi a hüvelyfalat, méhnyakat, tapintás útján megvizsgálja a méhet.

Ehhez a vizsgálathoz próbáljon meg ellazulni, sokkal fájdalommentesebb lesz, hiszen ennek a vizsgálatnak alapvetően nem kellene fájnia.Ennek a vizsgálatnak a keretében veszik le a kenetet a méhnyakrák-szűrés elvégzéséhez is. A nőgyógyászati vizsgálat részét képezi a mellek vizsgálata is. Elsősorban tapintásos módszert alkalmaznak, de a korszerűbben felszerelt szülész-nőgyógyász magánrendelőkben ultrahangos készülékek is rendelkezésre állnak ehhez a vizsgálathoz.

Nem kell aggódnia, az összes vizsgálat mindössze pár percet vesz igénybe. Miután készen vannak vele, máris magára veheti a ruháit. Mielőtt a rendelőből távozik, a szülész-nőgyógyász szakorvos tájékoztatni fogja az esetleges teendőkről, ilyenkor írják fel a szükséges recepteket is.

Miért érdemes rendszeresen részt venni a nőgyógyászati szűrővizsgálatokon?

Ha rendszeresen, évente látogatja a szülész-nőgyógyász szakorvost, akkor rendkívül kicsi annak a valószínűsége, hogy a két látogatás között visszafordíthatatlan, a nemi szerveket érintő megbetegedése keletkezzen.
A rendszeres orvosi vizsgálatoknak köszönhetően idejében felismerhetőek és többségében eredményesen kezelhetőek a különböző fertőzések, vérzészavarok, az időben észrevett méhnyak, méh és petefészek jó- és rosszindulatú elváltozásai, megbetegedései.

Mikor keresse fel mindenképpen a szülész nőgyógyászt Budapesten?

Panaszmentesség esetén az előbb említett éves ellenőrzés elégséges. Ha panaszai vannak, alhasi fájdalom gyötri, égető, csípős, viszkető érzést vagy hüvelyi folyást tapasztal, esetleg a menstruációja rendszertelenné válik, mindenképpen keresse fel szakorvosát.
Ha gyermeket terveznek, vagy ha terhesség gyanúja áll fenn, mindenképpen forduljon szülész-nőgyógyászához

Leave a reply